Alle, der har tilbragt tid i Mexico eller elsker det mexicanske køkken, er stødt på nopales. Det er de spiselige puder fra nopal-kaktussen - og de har en overraskende række sundhedsmæssige fordele.
Spidse, men alligevel mættende...
Selv om den kan virke lidt skræmmende på dem, der ikke kender den, spiser mange mennesker rundt om i verden kaktus som en grøntsag.
Nopal-kaktussen er meget almindelig i det mexicanske køkken og nydes i hele Latinamerika, helt tilbage til aztekerne og mayaerne. Hvis du bliver forskrækket over piggene, så frygt ikke - den hårde hud på de unge kaktuspuder (nopales) fjernes inden tilberedningen!
Traditionelt tilberedes nopales ved at skylle kaktusserne grundigt, før de hakkes og tilsættes alle mulige slags mad, fra tacos til salater. De kan også nydes som hovedret og er især gode på grillen. Mange sammenligner dem med grøn peber, hvad angår tekstur og udseende.
Hvis du besøger Mexico, vil du sandsynligvis støde på nopales plantet i dåser på dørtrin eller balkoner eller på de vidunderlige markeder i næsten alle byer. Hold øje med de runde puder med lyserøde, spidse frugter langs mexicanske motorveje eller i haver. Den klarer sig særligt godt i vulkanske områder og chaparrals.
Alternativt kan kaktussen komme til dig! I Mexico er det almindeligt, at ældre kvinder sælger nopales fra dør til dør og transporterer dem i spande, som de bærer på hovedet. Alt i alt har nopal-kaktusindustrien en værdi på omkring USD$150 millioner og giver arbejde til 10.000 mennesker.
I USA vil du sandsynligvis kunne finde nopales på dåse eller i syltetøj i supermarkedet, eller du kan kigge efter tørret kaktus eller kaktussaft.
Sådan nyder du nopales
Nopal-kaktus er et overraskende alsidigt tilbehør til mange forskellige retter. Uanset om du prøver den i de førnævnte tacos og salater, eller om du vælger at bruge den sammen med rejer eller kartofler, så tilføjer den en tilfredsstillende note til mange opskrifter. Huevos con nopal (nopal og æg) er en populær mexicansk morgenmad, som spises med hjemmelavede salsaer.
I dag bruges nopalkaktus også til at lave traditionelle søde sager.
Hvis du gerne vil prøve nopales, kan du også overveje at bruge dem lokalt. Ligesom aloe vera føles nopalsaft beroligende på huden og bruges ofte som husråd mod insektbid og småsår.
To af de andre utallige anvendelser er til at gøre gips fastere og til fremstilling af farvestoffer i præspansk tid.